Hans Breukhoven - zijn testament is niet tot uitvoer te brengen

testament, afwikkeling nalatenschap, erfenis

Ik heb afgelopen paar dagen veel vragen gekregen over de legitieme portie van onterfde kinderen naar aanleiding van een aantal artikelen in de krant over de afwikkeling van de erfenis van Hans Breukhoven. 

Begrijpt de gemiddelde Nederlander waar dit over gaat?

Hans Breukhoven, de in 2017 overleden oprichter van Free Record Shop, wilde zijn kinderen Marvin en Constanza onterven. En zeker de geadopteerde dochter Constanza. Ze was namelijk veroordeeld voor het bestelen van Hans in het jaar 2011. 'De buit bestond uit horloges ter waarde van €236.000, een kleine 70 mille cash en aandelen aan toonder ter waarde van €2,5 miljoen.' Zelfs zijn privé foto’s waren door haar ontvreemd.

Bizar.

Hans wist dat conform het Nederlandse erfrecht zijn beide (onterfde) kinderen recht op de legitieme portie zouden krijgen, het gedeelte van de erfenis van de ouder waarop het kind altijd recht heeft. Dat zinde Hans niet, en zeker niet nadat hij door zijn dochter Constanza bestolen was.

Wat deed Hans, om de Nederlandse wet te omzeilen?

Zijn laatste wens was om Marvin en Constanza volledig te onterven, zodat ze geen cent van hem krijgen. 

Hij is in 2012 naar Londen verhuisd en heeft daar een testament opgesteld, zodat het Britse recht op dit document van toepassing zou zijn. Hij koos het recht van het land waar hij woonde (Verenigde Koninkrijk) en niet het recht van het land van zijn nationaliteit (Nederland).

Conform het Britse recht zouden onterfde kinderen van Hans niets erven, omdat Engeland geen legitieme portie kent, zelfs niet voor de kinderen!

Eind oktober 2014 werd alvleesklierkanker bij Hans geconstateerd en in 2017 is hij overleden. 

Nu is de Nederlandse wet van toepassing. Hoe komt dat?

Aan het gekozen recht zijn stevige voorwaarden verbonden: 
- intentie hebben om altijd in Engeland te blijven wonen, en
- niet meer naar Nederland terugkeren. 
Kortom: een nauwere band met Engeland hebben.

Zo'n nauwere band met Engeland kan bijvoorbeeld economisch, maatschappelijk of emotioneel zijn. Die band moet wel heel sterk zijn. 

Nauwere banden krijgt men door bezittingen, een huwelijk, regelmatig verblijf en sociale contacten. Daarom moeten b
ij elke nalatenschap de concrete omstandigheden worden beoordeeld om na te gaan of aan de voorwaarden wordt voldaan, want geen een nalatenschap is hetzelfde.

Hans had in Engeland gewoond, maar had nauwere banden met Nederland. Hij had een aantal bedrijven dat in Nederland ingeschreven stond en pendelde regelmatig tussen Engeland en Nederland. Zijn sociale contacten waren in Nederland en hij had een prille liefde met ene Najla Al-Naqeeb in Londen, waarmee hij niet getrouwd was. 

Volgens de Nederlandse rechtbank had Hans nauwere banden met het land van zijn nationaliteit dan met het land van zijn laatste verblijfplaats. Hij had niet de intentie om zich in Londen permanent te vestigen.

Waar hebben de onterfde kinderen recht op?

De kinderen hebben recht op hun kindsdeel, de legitieme portie. Hoeveel dat is, moet nog berekend worden. (Hoe de legitieme portie wordt berekend, lees in dit blogartikel dat ik eerder heb geschreven.)

Om hun kindsdeel te kunnen berekenen, mogen ze inzage krijgen in alle papieren (bankafschriften, onroerend goed, bedrijven, aandelen, kunst) die meer informatie over de omvang van alle bezittingen kunnen verschaffen. Krijgen zij deze informatie niet, kan de executeur van deze nalatenschap een boete krijgen van 100.000 per dag! Hij is tenslotte aansprakelijk voor de afwikkeling.

Wat had Hans moeten doen om zijn laatste wil tot uitvoer te brengen? 

Hans had zijn onroerend goed in Nederland moeten verkopen, zijn bedrijven in Engeland moeten inschrijven en geld op de bankrekening in Londen moeten zetten. Had hij ook nog met Najla moeten trouwen en wat minder vaak zijn vrienden en familie in Nederland moeten bezoeken? 

Heeft Hans geen adviezen gekregen, nadat hij een testament had opgesteld? 
Of heeft Hans zelf steken laten vallen en zaken niet geregeld? 

Al met al, is het leven niet altijd eerlijk. En rijk zijn, brengt 'zorgen om geld' met zich mee. Zeker voor Constanza, als later blijkt dat haar legitieme portie wat lager uitvalt dan wat zij als 'een voorschot op de erfenis nam', met haar kluisroof. 

Als ik moet geloven wat in de krant staat, is de erfenis van Hans Breukhoven lager dan velen denken. Hopelijk heeft Constanza haar huiswerk gedaan. Samen met haar advocaten. Zodat ze zelf geen financiële tegenvallers krijgt en geld tekort komt om haar eigen betalingsverplichtingen na te komen. 

Het zal toch niet zo'n toestand worden.

.................

Woont u als Nederlander in het buitenland of bent u van plan om te emigreren? Waar naartoe? Woont u als buitenlander in Nederland? Hebt u een dubbele nationaliteit?

Ik heb al een aantal klanten met een dubbele nationaliteit (Nederlands - Servisch, en Nederlands - Bosnisch) geholpen om hun nalatenschap stressvrij af te wikkelen. 
Een aantal anderen (voornamelijk expats) heb ik geadviseerd bij het opstellen van een testament in Nederland. 
En ik krijg steeds meer vragen van Nederlanders die een tweede huis in het buitenland hebben en aldaar wonen, en willen weten welke consequenties dat op hun erfenis heeft. 

Wilt u ook weten in welk land u een testament moet opmaken, zodat uw laatste wil voldoet aan uw wensen? En wat u nu alvast moet regelen om uw laatste wil tot uitvoer te brengen?

Hebt u mijn hulp daarbij nodig? Bel naar 06 - 26 582 695 of zend mij een persoonlijk bericht naar info@alles-geregeld.nu. Ik help u graag.

.................

Krijgt u al mijn waardevolle tips over erfenis slim regelen DIRECT in uw e-mailbox? Geïnteresseerd? U kunt zich hier aanmelden.

.................

Wilt u mijn blog volgen op Bloglovin? Klik op de link Follow my blog with Bloglovin.